untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.lannoo.be/sites/default/files/generated/images/book/cover/9789401417686.jpg

Zopas publiceerden zowel Test-Aankoop als de Nederlandse Consumentenbond in hun januarinummer nieuwe matrastesten. Volgens Pascal Mannekens, ergonomisch adviseur en auteur van het boek ‘Rust voor je rug’, wordt de consument door beide testen grondig misleid, onder meer omdat onvoldoende matrassen werden getest en de steekproef dus weinig relevant is. Bovendien werden in beide testen foute parameters gebruikt.
Pascal Mannekens: ‘Test-Aankoop testte slechts 12 matrassen van in totaal 6 bedrijven (Lattoflex, Beka en Literie Bultex zijn immers allen merken van producent Recticel), een fractie van het aanbod. De Nederlandse Consumentenbond testte weliswaar 33 matrassen, maar 7 ervan waren geproduceerd door IKEA. Ook hier is dus sprake van een scheefgetrokken verhouding.
Beide testen gebruiken ook foute parameters tijdens hun testen. Zo is zowel bij Test-Aankoop als bij de Consumentenbond lichaamsondersteuning een belangrijke parameter. Helaas wordt nergens aangegeven op welk lichaamsprofiel zij zich hiervoor baseren. Mannen of vrouwen, mager of obees? Niet onbelangrijk, want een matras die voldoende ondersteuning biedt aan een magere vrouw, biedt niet noodzakelijk voldoende ondersteuning aan een obese man. Bij de parameters vochtafvoer en Isolatie wordt geen rekening gehouden met belangrijke variabelen als bedtextiel en bedbodem. Bovendien heeft ook de hoeveelheid beweging (vaste versus onrustige slapers) een invloed op de warmte- en vochtregulatie.
Test-Aankoop en de Consumentenbond wijzen bijgevolg niet alleen een beste koop op basis van op zijn minst onvolledige testresultaten, maar laten ook uitschijnen dat er een matras bestaat die voor elke consument geschikt is. Helaas is dat een foutieve veronderstelling: een goede matras moet afgestemd zijn op de specifieke noden van elk individu. Het is ontzettend jammer dat beide organisaties hun lezers onvolledig en zelfs foutief informeren, zeker als we weten dat zo’n 8 op de 10 mensen vroeg of laat last krijgen van lage rugpijn en dat een goede nachtrust deze pijn grotendeels kan voorkomen.’
Voor meer informatie en een gedetailleerde analyse van beide consumententesten kunt u terecht bij Pascal Mannekens (pascal.mannekens@bedking.be). Pascal Mannekens is kinesitherapeut, ergonomisch adviseur en wetenschappelijk onderzoeker. In binnen- en buitenland bouwde hij een ijzersterke reputatie op als slaapcomfortexpert. Hij is betrokken bij diverse (product-) ontwikkelingsprojecten en werkt samen met onderzoeksafdelingen van internationale bedrijven die slaapsystemen produceren. Bij Uitgeverij Lannoo verscheen zijn boek ‘Rust voor je rug’, waarin hij op een heldere manier beschrijft welk bed voor welk type geschikt is.
                                  

 


cid:image005.jpg@01CDF566.A7D3B030
// CONTACT //  Stefanie De Craemer, Pers & Communicatie
Uitgeverij Lannoo | Kasteelstraat 97 B-8700 Tielt | tel: 32 (0)51 42 42 75 | fax: 32 (0)51 40 11 52 stefanie.decraemer@lannoo.be | www.lannoo.com